Ulla-Lena Lundberg: ”Gaijin”

Ulla-Lena Lundebrg (1970)Kun Ulla-Lena Lundberg on viime aikoina ollut julkisuudessa Finlandia-palkinnon saaneen romaaninsa vuoksi, muistin, että minulla on hyllyssäni hänen dokumenttikirjansa  ”Gaijin – Utlänning i Japan” (1970;  gaijin = ulkomaalainen japaninkielellä). Luin sen nyt uudelleen ja nautin suuresti hänen tavastaan kertoa 1960-luvun Japanista ja japanilaisten elämästä, jota hän oli tarkkaillut ja tutkinut lähes vuoden ajan. Myös Japanissa oli silloin ylioppilaiden mielenosoituksia ja lakkoja, Vietnamin sota oli käynnissä ja rauhanaktivismi lisäääntyi. Kirjassa kuvataan ja arvioidaan patsi tavallisten ihmisten elämää ja ajattelua myös Japanin vanhaa ja uutta kirjallisuutta ja taidetta,  kirjoitetun ja puhutun japaninkielen välisisiä ongelmia, julkisia ja yksityisiä asenteita, työelämää ja naisten asemaa, politiikkaa ja taloutta, rikollisuutta, Japanin kansainvälistä asemaa jne. häkellyttävän monipuolisesti ja havainnollisesti. – Kirja kertoo 40 vuoden takaisesta Japanista. Vertailun vuoksi haluaisin nyt löytää vastaavanlaisen kuvauksen nykyisestä Japanista!

Ulla-Lena Lundbergs  ”Gaijin – Utlänning i Japan” (1970)
berättar om utlänningens möte med Japan. Hon skriver uppskattande men också kritisk om litteratur och konst, om studentoroligheterna och fredsrörelsen, om politiska partier och ekonomi, om kvinnans ställning och vardagslivet, om betende och attityder.  Man får en mycket mångsidig bild av Japan för 40 år sedan. – För att kunna jämföra och se vad verkligheten är idag skall jag försöka hitta en bok som berättar om dagens Japan.

Short in English: In the 1960’s the Finnish author Ulla-Lena Lundberg stayed one year in Japan and wrote this comprehensive document about the life in Japan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s