Jules Verne: ”Pariisi 1900-luvulla”

Jules Verne (1995)Jules Verne: ”Pariisi 1900-luvulla” (1995, alkuteos ’Paris au XXe Siecle’, 1994 – kirjoitettu 1860-luvulla, suomennos Annikki Suni), kirjoittajan nuoruudenteos, jota ei julkaistu hänen elinaikanaana ja jonka käsikirjoitus löydettiin yllättäen vasta 1990-luvulla. Näissä tulevaisuudennäkymissä tunnistaa toteutunutta, mutta paljossa on menty aivan toisin. Tarinan mukaan sadan vuoden kehitys 1960-luvulle tultaessa on synnyttänyt elämää monella tavalla helpottavan nopean ja maapallon laajuisesti toimivan tekniikan,  talousrakenteiden ylivallan ja tehokkuusvaatimuksista johtuvan massiivisen hallinnon keskittämisen. Sodat ovat käyneet tarpeettomiksi ja armeijat on Euroopassa lakkautettu. Pariisi on täyteen rakennettu eikä siellä löydy puistoja tai nurmikoita. Kaupungin ilma ja Seinen vesi on saastunut.

Kirjan päähenkilö on Michel, nuori mies, joka haluaisi runoilijaksi tai kirjalijaksi. Koska kirjallisuus, musiikki ja taide on siirretty taloudellisesti tuottamattomana marginaaliin, hän joutuu valitsemaan elatuksekseen työtä talouselämän tai hallinnon tehtävistä, joihin hän ei sovellu ja joissa hän ei viihdy. Hän löytää muutamia samanhenkisiä ystäviä, mutta hänen elämänsä muuttuu yhä ongelmallisemmaksi. Viimeinen luku kirjassa on suorastaan hengästyttävää luettavaa, kun Michel talvisessa Pariisissa ryntää ja lopulta väsyneenä hoippuu nimeltä mainitusta, turistillekin tutuista paikoista toiseen etsien ratkaisua kurjaan elämäänsä.

Short in English: ”Paris in the Twentieth Century (Paris au XXe siècle) is a science fiction novel by Jules Verne. The book presents Paris in the 1960’s, about 100 years in Verne’s future, where society places value only on business and technology. The novel follows a young man who struggles unsuccessfully to live in a technologically advanced, but culturally backwards world.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s